Fra kunst og frimærker til Pokémon-kort og sneaks. Vi har gennem tiden samlet på mange forskellige ting – og fælles for dem alle er, at de var fysiske.
Du kunne røre ved din skulptur, dufte til dine frimærker, mærke vægten af dine samlerkort og tage dine sjældne Air Jordans på.
Men i de seneste år er det også blevet muligt at købe virtuelle samlerobjekter.
Ny teknologi kaldet NFT har nemlig - sådan lidt forsimplet forklaret - gjort det muligt at skabe unikke ting på nettet, som kan ejes af enkeltpersoner og er umulige at kopiere.
Og når der kun er et begrænset antal af noget, kan det altså blive meget eftertragtet – også selvom tingene kun eksisterer på internettet.
Især i 2021 stak hypen omkring de virtuelle samlerobjekter helt af. Alt fra virtuelle byggegrunde til berømte memes blev solgt for beløb, der i dag kan virke helt vanvittige.
Og måske var de også vanvittige? I hvert fald er NFT-markedet i 2022 faldet voldsomt. Helt op til 90 procent, ifølge nogle kilder. Det samme er tilfældet for flere kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum, der har mistet en stor del af deres værdi.
Men før det hele gik ned ad bakke, var hypen enorm.
Her er 9 eksempler på virtuelle samlerobjekter, som blev solgt sidste år. Kan du gætte prisen?
1
Disaster girl: Katastrofepigen ville have kontrollen tilbage
Da Zoë Roth i 2005 var fire år gammel tog hendes far et billede af hende foran et brændende hus. Zoës 'det var mig der gjorde det'-agtige blik fik billedet til at gå viralt, og folk har siden photoshoppet hendes ansigt ind på ulykker af enhver art.
Helt ufrivilligt er hun blevet hovedperson i utallige memes med alt fra Titanics forlis til biluheld og atombombe-sprængninger.
Men sidste år valgte den nu 21-årige kvinde at bruge den såkaldte NFT-teknologi til at prøve at få lidt af kontrollen tilbage. Hun satte nemlig det legendariske billede af sig selv til salg som et NFT-værk.
I modsætning til sidste gang, hvor alle og enhver kunne kopiere billedet, uden at nogen reelt kunne bevise, hvem der havde originalen, kunne der på grund af NFT-teknologien nu kun være én ejer af det kendte billede.
Alle kan stadig kopiere, gemme og screenshotte animationen, som de vil, men der er stadig kun én, der kan prale af at være den reelle ejer. Lidt ligesom alle kan tage et foto af Mona Lisa, men kun én ejer selve maleriet.
Men hvor meget kunne dette stykke internethistorie mon sælges for i maj 2021?
2
Nyan Cat: En internethistorisk legende
I 2011 skabte en helt almindelig fyr ved navn Chris Torres en lille animation med en flyvende kat. 'Nyan Cat' blev ekstremt populær, ikke mindst efter en youtuber kombinerede animationen med en japansk sang – og dermed skabte en lille musikvideo.
I skrivende stund har den originale video over 200 millioner visninger plus et utal af remixes.
I 2021 valgte Chris Torres så at lave en ny og opdateret version af sin nu legendariske animation – men denne gang som en såkaldt NFT.
Nu kunne der kun være én person, som reelt kunne sige - og bevise - at de var ejeren.
Men hvad blev den flyvende kat mon solgt for, da den blev sat til salg på auktion i februar 2021?
3
'The First 5000 days': Vildt kunstværk, vild pris
Indtil for ikke så mange år siden var 100 dollars det højeste beløb, Mike Winkelmann havde solgt et af sine kunstværker for.
Derfor blev han pænt overrasket, da han i slutningen af 2020 pludseligt begyndte at kunne få betragtelige beløb for sine digitale kunstværker, som han nu var begyndt at sælge som NFT'er. Altså unikke filer, som kun kunne have én ejer.
Blandt andet solgte han en serie af værker for cirka 22 millioner kroner. Men det var kun begyndelsen...
I 2021 fik Winkelmann, der går under kunstnernavnet Beeple, nemlig solgt en stor serie af digitale værker for et beløb så stort, at det skrev historie.
Værket 'Everydays - The First 5000 Days' blev sat til salg hos det berømte auktionshus Christies i London. Det var en samlet serie af 5.000 kunstværker skabt hver eneste dag gennem 14 år.
Reelt er var eneste, som køberen af NFT'en fik, faktisk blot en digital fil, som gav retten til at sige, at vedkommende ejer værket.
Men hvad tror du, at værket blev solgt for i marts 2021?
4
Byggegrunde i dansk spil: Virtuelle kvadratmeter koster knaster
Det er ikke kun ude i den virkelige verden, at boligpriserne mange steder er gået amok. Også i virtuelle verdener gik priserne - især i 2021 - op.
Et eksempel er det danske spil Ember Sword, der også er bygget op omkring NFT-teknologi.
Det betyder, at der kun kan være én ejer af ting i spillet. Det er altså reelt brugeren, som ejer disse ting, ikke producenten af spillet.
Det vil sige, at alt fra sværd, tøj og ikke mindst byggegrunde og huse kan blive handelsvarer ligesom ude i den virkelige verden.
Det er dog ikke alle, der mener, at det er en god idé. Flere spiludviklere har været ude og råbe højt om, at NFT'er og det store fokus på penge i spil, vil være med til at ødelægge hele oplevelsen ved at spille.
Til trods for kritikken har købsinteressen været meget stor. Både i Ember Sword og i andre spil som for eksempel Decentraland, der gør det samme.
35.000 personer har ifølge spilproducenten allerede sagt, at de ville købe de virtuelle byggegrunde i Ember Sword. Mange har faktisk også allerede betalt.
Men hvor meget vurdererde spilproducenten i maj 2022, at byggegrundene i alt vil indbringe, hvis de alle ender med at blive solgt?
Spillet skulle angiveligt udkomme i sin endelige form i 2025.
5
Street art af Banksy: Hvilket "fjols" vil dog købe et brændt kunstværk?
Det er ikke kun rent digitale værker, som bliver solgt som NFT-kunstværker. Et værk af den anonyme street art-kunstner Banksy blev i 2021 scannet og lavet til en NFT, hvorefter den fysiske version blev brændt. Dermed var den virtuelle version den eneste, der var tilbage.
Hele happeningen, som kan ses i en video på YouTube, havde et metalag. Værkets titel var nemlig 'Morons' og forestillede en auktion, hvor folk var i gang med at byde på et indrammet maleri med teksten "I can't believe you morons actually buy this shit" - eller på dansk "Jeg fatter ikke, at I fjolser rent faktisk køber det her lort".
Folkene bag afbrændingen havde købt det fysiske værk for cirka 600.000 kroner. Men hvad tror du, at den nu kun virtuelle version blev solgt for i marts 2021?
6
En gul kat i spillet CryptoKitties: Knaldende kattesucces
Spillet CryptoKitties er et af de mest kendte inden for NFT-spil, hvor brugerne med kryptovalutaen Ether (ETH) kan købe, eje og handle katte.
Der er ikke noget reelt mål, men spillet går ud på at opbygge en samling af så værdifulde katte som muligt. Lidt ligesom nogle gør med fysiske fodboldkort.
Spillet udkom i 2017 med 100 katte, og siden er mange tusinde flere kommet til.
Det er dog kun de første 100 katte, der er blevet skabt af spillet udviklere. Resten er opstået ved at bruger får kattene til at... at.... Ja, altså ved at brugerne får kattene til at knalde.
Det er jo grundlæggende et ret langt ude koncept for et spil. Men altså, det er de cirka 1,5 millioner brugere åbenbart ligeglade med.
Hvad tror du, at kat nummer 40 (Som kan ses lige her) blev solgt for i september 2021?
7
Mars House: Kunstner skabte virtuel bolig af glas
Dette ret så futuristiske virtuelle glashus, er der selvfølgelig også nogen, som synes, var penge værd. Men hvor meget blevet det mon solgt for, da det kom på auktion i marts 2021?
Huset hedder 'Mars House' og er lavet af kunstneren Krista Kim. Hun forklarer, at huset kan overføres til præcis den virtuelle verden, som man ønsker.
8
Virtuel fotokunst med kendt dansker: Brysthår og flyvende penge
Den danske podcast- og tv-vært Esben Bjerre har også forsøgt at komme med på NFT-bølgen.
Det gjorde han i programmet 'Den store stygge verdensøkonomi', hvor han fik taget 11 kunstfærdige fotos af sig selv. På fotografierne ses han i en nedringet guld-badekåbe ved et veldækket bord.
Hvor meget endte han mon ifølge programmet med at have tjent, da fotografierne i slutningen af 2021 var solgt?
9
Verdens første tweet: Et lille stykke internethistorie
En af Twitters stiftere var i 2006 den første til at lave et opslag på det sidenhen gigantiske sociale medie. I marts sidste år satte han et billede af dette tweet til salg som en NFT.
Men hvad var en køber villig til at betale for dette lille stykke internethistorie?
Som nævnt øverst i artiklen, har NFT-markedet det dog knap så godt som sidste år.
Det blev også tydeligt for køberen af 'verdens første tweet'-NFT'en herover. I april 2022 forsøgte han at videresælge tweetet for cirka 50 millioner dollars (cirka 350 millioner kroner), men uden held.
Det højeste bud lige nu ligger kun på 570.000 kroner.
Author: Amanda Morton
Last Updated: 1697808842
Views: 1347
Rating: 3.7 / 5 (64 voted)
Reviews: 87% of readers found this page helpful
Name: Amanda Morton
Birthday: 1938-07-23
Address: Unit 6959 Box 3797, DPO AA 82504
Phone: +4233332012211277
Job: Data Analyst
Hobby: Cocktail Mixing, Knitting, Badminton, Amateur Radio, Swimming, Basketball, Rowing
Introduction: My name is Amanda Morton, I am a ingenious, priceless, clever, bold, tenacious, treasured, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.