Default

Sverige slo Japan i den viktigste kampen og er klar for semifinale i VM

JAPAN - SVERIGE 1-2

Japan har blitt pekt ut som kanskje den største favoritten til å gå hele veien i sommerens VM, men mot Sverige sa det stopp.

De svenske jentene lagde store problemer for japanerne i innledningen, og midtveis i den første omgangen sendte Amanda Ilestedt hele Sverige til himmels med en scoring.

Japan var for alvor i trøbbel, men pausepraten så ikke ut til å hjelpe det asiatiske laget. Etter en VAR-sjekk ble Sverige tildelt straffespark tidlig i den andre omgangen. Frem gikk Filippa Angeldal, som hadde få problemer med å doble ledelsen.

Japan satt inn en sluttspurt, og etter to treff i tverrliggeren kom den forløsende scoringen. Men Norges naboland holdt unna og sikret videre avansement i verdensmesterskapet.

Sverige møter Spania i semifinalen førstkommende tirsdag klokken 10.00.

Grattis, Sverige. Helt fortjent semifinale. Terningkast 6 på første timen

— Lars Tjærnås (@Tjaernas) August 11, 2023

Fikk eksperten til å undre

FIFA

Japan sendte Norge ut av VM tidligere i mesterskapet, og spørsmålet var om Sverige led samme skjebne.

Svenske kom best i gang, og midtveis i omgangen burde Blackstenius sendt Sverige i ledelsen. Arsenal-spilleren ble sendt inn i bakrom alene med keeperen, men en svak avslutning sørget for at lagene fremdeles sto like langt.

FIFA

Viaplays fotballekspert Lars Tjærnås kunne nesten ikke tro det han så.

– Det skal nesten ikke være mulig å spille et så godt organisert forsvars tvers igjennom, kommenterte Tjærnås.

Få minutter etterpå kom imidlertid energiutløsningen for svenskene.

Et voldsomt press inne i boksen til Japan, der avslutninger og blokker ble levert på løpende bånd, resulterte til slutt med at ballen havnet foran nesa til Amanda Ilestedt, som enkelt kunne sette inn 1-0.

– Det må være et av VM-historiens styggeste mål, sa Tjærnås og lo.

Enormt japansk press

FIFA

Sverige var imponerende i den første omgangen, og ut i den andre fortsatte de presset mot Japan.

Etter en VAR-sjekk konkluderte dommer Staubli at en japaner hadde brukt armen inne i eget felt – dommen var straffespark.

Den satt Angeldal kontant i mål.

Men Japan hadde ikke tenkt til å gi seg uten kamp. Sakte men sikkert spilte de seg mer og mer inn i kampen, og 15 minutter før slutt var det japanerne sin tur til å bli tildelt straffespark.

Eurosport

Riko Ueki var kvinnen som skulle ta det, men til motsetning fra sin svenske kollega i den første omgangen, bommet hun.

Japan fortsatte presset, og etter å ha treffet tverrliggeren to ganger, kom scoringen. Honoka Hayashi plukket opp en løs ball inne i feltet og satte inn reduseringen.

Sverige gravde dypt og forsvarte seg heroisk i avslutningen, og kunne til slutt juble for plass i semifinalen i VM.